Kwetsbare groepen niet aan lot overlaten
Harm de Vries, Lijsttrekker ChristenUnie Westerwolde hamert tijdens het bezoek van Stieneke van der Graaf op nog verregaander maatregelen om de schuldproblematiek aan te pakken.
Stieneke van der Graaf heeft tijdens haar werkbezoek aan de Spetse Hoeve van dichtbij met het werk van Ter Wille kennis kunnen maken. De bewoners zitten daar in het laatste traject van de integratie en werken daaraan via de methode Richting Op Eigen Regie (ROER)
Toch wilde Harm de Vries ook (opnieuw) haar aandacht vestigen op de grote problematiek van het in de schulden raken van mensen. Opnieuw, omdat hij haar aandacht eind 2015 en ook van Carola Schouten, al een keer gevraagd had voor schulden die ontstaan waren door in eerste instantie gehonoreerde aanvragen voor toeslagen, die daarna als onterecht werden beoordeeld, maar bij terugvordering natuurlijk niet voldaan konden worden. Op initiatief van onder andere Carola is toen door Staatssecretaris Jette Klijnsma een adempauze ingelast. De adempauze is bedoeld om orde op zaken te stellen en een goed schuldhulpverleningstraject af te spreken, voordat nieuwe schuldeisers zich kunnen melden.
Harm vindt dat niet ver genoeg gaan. Het toeslagenstelsel moet grondig vernieuwd worden, en schuldeisers moeten verplicht meewerken. Om het heel sterk neer te zetten: Particulieren moeten ook failliet kunnen gaan. De gemeente moet mensen voor basisvoorzieningen ontzorgen, en elk bedrijf dat goederen op afbetaling verkoopt die niet betaald kunnen worden, is zijn geld kwijt.
“Ook dit jaar waren er in de gemeente Vlagtwedde alleen al meer dan 100 nieuwe gevallen van schuldhulpverlening. Dat is een hele trieste indicator voor de geïndividualiseerde maatschappij waarin kwetsbare groepen teveel aan hun lot worden overgelaten. Het is onze taak hen te ontzorgen”, aldus Harm.
Reacties op 'Kwetsbare groepen niet aan lot overlaten'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.