Inleiding ledenvergadering 16 maart 2009

donderdag 26 maart 2009 20:19

Ook op deze ledenvergadering wil ik graag weer iets vertellen over het fractiewerk in het afgelopen jaar.

Als iedereen aanwezig is zijn we met vijftien leden. Maar in de afgelopen tijd is er ziekte geweest zowel bij Gerrie als bij Tine. Tine is gelukkig weer wat beter maar Gerrie heeft regelmatig in het ziekenhuis gelegen met steeds weer uitvalsverschijnselen. In de eerste plaats voor haar en haar man en kinderen een moeilijke tijd en ook verdrietig. Een paar keer is ze weer op de vergadering geweest en dan was ze ook weer dankbaar maar telkens ging het weer mis. We bidden haar Gods nabijheid en kracht toe.

Eltjo vieregge wil ook nog eens apart noemen omdat hij zich nog altijd inzet voor onze fractie. Heel hartelijk dank daarvoor. Maar evenzeer Albert en Tine. Zij beiden zijn in de nieuwe vergaderstructuur de plaatsvervangende raadsleden in die zin dat ze op een bepaald gebied ingezet kunnen worden in de meningsvormende raadsvergadering. Wij hebben nu dus elke maand twee raadsvergaderingen: een meningsvormende en een besluitvormende raadsvergadering. Dat is ook even weer wennen voor alle raadsleden.

Zoals u weet is burgemeester Broertjes vertrokken naar Midden-Drente en hebben wij nu een plaatsvervanger in de persoon van burgemeester Oosting(afb. links) uit Oldenzaal. Er is intussen een vertrouwenscommissie ingesteld waarin ik ook zitting heb en wij hopen dat we een goede burgemeester voor onze gemeente mogen benoemen.

Ook zal er per 1 april een andere griffier komen in de persoon van Mevrouw Franciena Wilts uit Vlagtwedde. Dus verandering genoeg en ook de bijbehorende werkzaamheden.

Ook binnen de coalitie gaat het goed. Er is respect voor elkaars mening en er wordt naar elkaar geluisterd. Wij proberen daar waar mogelijk onze inbreng te hebben.

Met de barak aan de Zevenmeersveenweg schiet het helaas nog niet echt op al zijn de gesprekken steeds nog gaande maar een groot struikelblok hierin is dat de barak niet van de gemeente is en dus geen eigenaar. We hopen dat de eigenaar nu eindelijk mee wil werken in de plannen die er liggen en dan zijn er wel mogelijkheden.

De CU heeft ook een aantal keren het drankgebruik onder de jeugd aangekaart en dit zal meegenomen worden in de Nota lokaal gezondheidsbeleid. In de loop van dit jaar zal die nota verschijnen en dan kunnen wij beoordelen wat we ervan vinden.

Een eventuele samenwerking met de gemeenten Stadskanaal en Bellingwedde staat ook op de agenda zoals u hebt kunnen lezen in de pers. Er zal nu een onderzoek plaatsvinden naar de meerwaarde voor Bellingwedde om samen te werken met Vlagtwedde in plaats van met MPV.
Wij hebben het standpunt ingenomen om met allebei de gemeenten te willen samenwerken dus drie en niet alleen met Bellingwedde. Want de raad heeft al eens eerder een voorstel aangenomen om als eerste prioriteit voor Stadskanaal te kiezen om mee samen te werken. Maar dat sluit Bellingwedde niet uit en ook een dergelijke zuidelijke samenwerking lijkt de ChristenUnie wel een goed plan gezien ook de voorkeur van de burgers van Bellingwedde om met Vlagtwedde te willen samenwerken.

De WMO is nog steeds een bron van zorg. Ik kan wel zeggen dat er in onze gemeente alles in het werk gesteld wordt om aan burgers die dat nodig hebben de nodige zorg te verlenen en tot dusver is dat ook altijd nog gelukt. Maar het geld raakt op en landelijk gezien zitten we natuurlijk wel in een recessie zodat we op dit moment nog niet weten hoe een en ander in goede banen geleid gaat worden. Er zijn gelukkig nog geen verontrustende berichten.

In de afgelopen periode heeft de ChristenUnie ook vragen gesteld naar aanleiding van het Participatieplan 2008-2011. Op papier staat alles goed en duidelijk verwoord maar de praktijk is soms weerbarstiger. Er zijn zoveel organisaties dat wij ons wel eens afvragen of de uitvoering van zorgtaken voldoet op een wijze waarbij de client ook echt ge baat is. Dit heeft vaak een oorzaak in de lijst van instellingen die zorg verlenen. En dan kun je denken zoveel te meer zoveel te beter maar ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat er ook wel langs elkaar heen wordt gewerkt.

En als ik dan weleens vergaderingen bezoek waar deze problematiek ter sprake komt dan is iedereen zich hiervan bewust en er wordt ook aan gewerkt om hierin verbetering te brengen met name binnen de jeugdzorg.

In dit verband hebt u misschien ook gelezen dat de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal met elkaar samenwerken in de centra voor jeugd en gezin. Ze zijn op de afgelopen vrijdag 13 maart officieel geopend in Zandberg in aanwezigheid van minister Rouvoet. Het zijn de eerste Centra voor jeugd en gezin in de Groninger Ommelanden.

In deze centra kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over opvoeding en opgroeien. Kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen hier ook worden gemeld. Bij dergelijke problemen worden instanties als politie of de jeugdzorg ingeschakeld. Het is pas verplicht op 1 januari 2011 om dergelijke centra te hebben als gemeente maar hierin zijn deze beide gemeenten dus bij de koplopers. En ik kan u zeggen dat er in de afgelopen tijd al behoorlijk gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om problemen te bespreken. Het voorziet dus wel in een bepaalde behoefte.

Ook zit er eindelijk voortgang in de bouwplannen van 22 appartementen met een supermarkt daaronder in Sellingen. Het oude pand is gesloopt en ook de oude meesterswoning naast het gemeentehuis zal gesloopt worden in de komende tijd om plaats te maken voor meer parkeerplaatsen in het dorp Sellingen. I

n Vlagtwedde is de nieuwe MFA nog niet officieel geopend maar als raadsleden hebben we er al wel een bezoek gebracht en het is een prachtige school geworden met alle moderne snufjes die u kunt bedenken. Wij waren als fractie daar indertijd tegen niet zozeer om het gebouw zelf maar meer om de kosten en een eventuele verzwakking van de identiteit van de christelijke identiteit. Maar het is ons op geen enkele manier gebleken dat die zorgen ook leefden bij het bestuur.

Dan is er nog een bepaald krediet beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe school in Jipsinghuizen. Dit wordt een bepaalde bouw in die zin dat mocht over enkele jaren toch blijken dat er te weinig leerlingen zijn het gebouw zonder enig probleem gebruikt kan worden voor andere doeleinden. En wat het onderwijs betreft zit onze gemeente dan weer wat althans de gebouwen betreft behoorlijk op peil. De kwaliteit van onderwijs is goed te noemen en zijn er wel zaken waaraan aandacht besteed moet worden zoals bijv. de Klimop in TerApelkanaal dan word daar ook direct actie ondernomen.

Ik hoop dat ik zo weer in het kort u een beetje heb bijgepraat over het werk binnen de fractie en de leden van de fractie die mij op een goede manier ondersteunen in dit werk. Ik hoop dat mij de gezondheid en de kracht en bovenal ook de wijsheid van de Here onze God mag worden gegeven om de ChristenUnie te mogen vertegenwoordigen in deze gemeente.

Ik wil bedanken voor het vertrouwen dat ik van u mocht ontvangen om bij de komende verkiezingen in DV 2010 als lijsttrekker te fungeren. Omdat het programma nog moet worden geschreven vraag ik u om als u punten hebt die geschikt kunnen zijn voor ons programma dit aan mij of iemand van het bestuur door te geven. Het is van groot belang dat wij met elkaar meedenken. Verder vraag ik uw gebed voor dit werk dat boeiend is maar ook veel van ons als fractie vraagt. Dank u wel.

« Terug

Reacties op 'Inleiding ledenvergadering 16 maart 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.