19e Uniecongres een verslag
Verslag van het 19e Uniecongres op 14 juni in Zwolle door Gerda Kloek.
14 juni 2008 (naschrift)
Zaterdagmorgen, heel vroeg gaan Ammy en ondergetekende op weg naar het 19e ChristenUniecongres te Zwolle.
Allebei zijn we gespannen, Vandaag wordt gestemd op het voorstel van het Landelijk Bestuur betreffende de gedragscode voor ChristenUnie-vertegenwoordigers.
De afgelopen weken, direct na het verschijnen van het rapport van de Commissie Representatie, is in de media al heel wat afgediscussieerd en lang niet altijd op een fijnzinnige manier.
De organisatie van dit Congres is veel beter gereld dan vorig jaar. De afgevaardigden van de kiesverenigingen kunnen hun stemkaart ophalen, moties en amendementen mede ondertekenen en aangeven of ze van het spreekrecht gebruik willen maken.
Voor de bespreking van de Gedragscode krijgt degene die een motie van uitstel heeft ingediend de gelegenheid deze te motiveren waarna de motie in stemming wordt gegeven. Met een grote meerderheid wordt deze motie verworpen. Daarna kunnen de sprekers gebruik maken van hun spreekrecht waarna het bestuur ingaat op hun vragen en opmerking.
De Gedragscode is inmiddels aangevuld met het amendement van de ChristenUnie Kiesvereniging Nunspeet en luidt als volgt:
Artikel 2
Uitgangspunt en kernwaarden
1. Niet alle situaties zijn in regels te vatten. Maar bij de beoordeling van gedragingen van ChristenUnie-politici, geldt altijd het volgende uitgangspunt:Vertegenwoordigers van de ChristenUnie geloven in Jezus Christus als hun Heer en Verlosser. Zij aanvaarden de Bijbel als het gezaghebbende Woord van God waardoor zij zich in heel hun doen en laten willen laten leiden. Zij zijn daarop aanspreekbaar en
zijn daarom bereid om hun politieke en persoonlijke gedragingen en opvattingen vanuit de Bijbel te verantwoorden. Daarbij gaat het niet slechts om enkele losse bijbelteksten of aan de Bijbel ontleende noties, maar om het geheel van de Bijbel.
2. Vervolgens zijn de volgende kernwaarden richting gevend:
a. Authentiek en geloofwaardig ChristenUnie-politici zijn politiek geloofwaardig. Dit betekent dat hun publieke gedrag niet strijdig is met de uitgangspunten van de ChristenUnie zoals die zijn vastgelegd in de Uniefundering en het Kernprogramma.
b. Eerlijk en betrouwbaar ChristenUnie-politici zijn eerlijk, integer en betrouwbaar. Dit betekent dat ze, ook tot eigen schade, fouten durven te erkennen.
c. Open en onafhankelijk ChristenUnie-politici zijn toegankelijk en ze staan open voor andere meningen.
Ze zijn wat dat betreft onbevangen en ze laten zich niet leiden door persoonlijke belangen.
Ook zijn ze transparant over het eigen handelen en kunnen ze dat verantwoorden.
d. Deskundig en verantwoordelijk ChristenUnie-politici zijn deskundig, gedegen en bestuurlijk capabel. Zij hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn vanuit hun functie alleen gericht op het maatschappelijk belang.
Het voorstel wordt in stemming gegeven en met een redelijke meerderheid aangenomen.
Dit alles gebeurt in een goede sfeer.
Vertrouwen en verbondenheid zijn uitdrukkingen die vaak worden gebruikt door bestuur en sprekers. Ook wordt de dankbaarheid uitgesproken met hoeveel respect we met elkaar omgaan.
In het vervolg van het Congres wordt door de sprekers Arie Slob en Andre Rouvoet nog eens duidelijk uitge-sproken waar de ChristenUnie voor staat: God liefhebben en zorgdragen voor de medemens.De dag wordt afgesloten met gebed en het zingen van Gezang 160 uit het Gereformeerde Kerkboek over de trouw die God aan ons betoond, iedere dag weer.
We kunnen terugkijken op een hele mooie dag en zijn heel blij en dankbaar dat het allemaal zo is verlopen.
Gerda Kloek- Mol
Secretaris
Reacties op '19e Uniecongres een verslag'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.